|
Glavni meni
Domov Komuna Opcije za člane Iskanje Splet
Koledar
Notifications
Odrenko
Odrenko
MilV: Aleš, sova se razpotegne da cim bolj posnema deblo in se naredi vecjo ko je nevarnost  19.05.2013 10:37:30 MilV: Da, DRagec, to bi naj za vse veljalo  19.05.2013 10:36:25 Dragec: A razumeš Jan, da nebi slučajno koga zgrešil...  14.05.2013 20:03:44 MilV: jan1411, vse fotke oceni, vseh avtorjev, ne samo eno od tistega, ki je tebi ocenil - za povračilo  13.05.2013 08:40:23 wedi: Kako se BMW dela: http://www.youtube .com/embed/libw1rV 2McY?feature=playe r_detailpage 12.05.2013 17:30:41 Dragec: Novo glasovanje za naj fotko... tokrat kasneje, da popotniki ne bi česa zamudili. 06.05.2013 16:00:21 Zlodej: vrtičkam... 29.04.2013 16:13:15 wedi: Čisto nič ni od aprilske tradicije v vremenu. Moral bom zamenjati temo za foto izziv. 28.04.2013 21:07:19 Aleš: A vas daje pomladanska utrujenost? Vam je padla zagnanost? 28.04.2013 20:45:53 Ostali kriki Kričijo lahko samo registrirani uporabniki Registriraj/Prijavi
Koledar
Razstave
Info o uporabnikih
 Dobrodošli Anonimnež
Uporabniki:
 Zadnji: jessyca
 Novi danes: 0
 Novi včeraj: 1
 Vsi: 1281
Prisotni:
 Člani: 0
 Obiskovalci: 10
 Bots: 1
 Osebje: 0
Prijavljeno osebje:Noben član osebja ni prijavljen!
Spremeni izgled
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.
|
Podpisi na fotkahvse o forumu; novosti, delovanje, prijava napak in težav...
Pojdi na stran 1, 2, 3 Naslednja
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Leah Član

Pridružen/-a: Sep 01, 2008 Prispevkov: 259 Kraj: Jocova ul. 13, 2000 Maribor
|
Objavljeno: Pon 21 Sep, 2009 15:41 Naslov sporočila: Podpisi na fotkah |
|
Se opravičujem, če sem kje spregledala.
Kaj je narobe, če se na fotko avtor "podpiše"?
l.p.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
urosm Stara baba

Pridružen/-a: Nov 26, 2008 Prispevkov: 1054
|
Objavljeno: Pon 21 Sep, 2009 15:55 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Ne vem. Meni je na parih fotkah "po bedastem ostalo", pa je bila ena pripomba.
Po moje ni nič napak. Je res, da ta napis do določene mere "skazi" fotko. Če pa je dovolj diskreten in na pravo mesto postavljen, mene ne moti.
Mislim, da ni pravila, ki bi to prepovedovalo. Če je, naj me prosim kdo osvesti. In spet bom potem vprašal: zakaj? 
_________________ www.urosmlakar.blogspot.com/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
miha Starosta

Pridružen/-a: Mar 05, 2005 Prispevkov: 3909 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon 21 Sep, 2009 15:56 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
V bistvu nič! Nastopi problem, ker običajno podpis potegne pogled. To pa pomeni, da se ruši kompozicija, smisel fotografije, ... karkoli. To je problem.
Tako da, ...... stvar posameznika. Sam se "proti" oziroma ne zagovarjam.
_________________ Fotografija je poleg smrti edina stvar na svetu, ki ustavi čas. (avtor - jaz)
mihakacafura.weebly.com/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Leah Član

|
Objavljeno: Pon 21 Sep, 2009 16:27 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Torej, je to le lepotilna napaka. Kako lahko podpis kvari kompozicijo, smisel fotografije?
O.k. če je neokusno velik in ubijajoč. ...
Pogledam fotko in pogledam podpis ali pogledam podpis in nato fotko.
Odvisno ...
Slike na platnu....vsak slikar se podpiše. Pa to še ne pokvari slike.
Če je podpis eleganten in ...
hehe, se mi rojeva ideja v glavi... ..
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Leah Član

|
Objavljeno: Pon 21 Sep, 2009 16:44 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Zakaj sem začela to temo.
Evo, na lastna ušesa slišala...
Avtorske fotografije – objavljene v avtorski knjigi. Čez nekaj časa, so bile iste fotografije objavljene tudi drugje.....v drugi knjigi...!!??? Brez vednosti avtorja.
Kako dokazati, da si avtor fotografije oz....kako jo zaščititi?
Ja, podpis lahko zbrišeš kot nič... Torej, vodni tiski? Ok. velikost, pa resolucija...da si nihče z njo ne more kaj...
Vendar očitno do tega prihaja...???
Ne vem, zato sprašujem... Pa čeprav so moje fotke bolj tak tak in zaenkrat nimam strahu,. da bi jih kdo ukradel.. ampak vseeno...
Pa še to.... lahko fotkaš ljudi brez dovoljenja? Evo Zlodej...
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
karo.bi Član

Pridružen/-a: Oct 05, 2007 Prispevkov: 133
|
Objavljeno: Pon 21 Sep, 2009 23:35 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
www.e-fotografija.si/t...?a=191&z=8
Leah upam da bo naslov pravi,
Foto pravni kotiček / Oprostite, ali smem fotografirati?
(e-fotografija.si)
pa brez zamere 
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Boka Vedno tukaj

Pridružen/-a: Feb 20, 2006 Prispevkov: 979 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon 21 Sep, 2009 23:55 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Karo.bi, kolikor razumem ni pravi naslov.
Leah, podpis, celo vodni tiski in podobno, vse se da brisat. Da bi ob fotografiji objavljal dovolj velike podpise za zaščito avtorstva, ne gre.
Hec je v drobnem tisku. Vsaka knjiga, oziroma, skoraj vsaka (če so avtorji začetniki in na to ne popazijo) ima v kolofonu vpisano, da so fotografije last tega in tega, da je ponatis brez privolitve avtorja prepovedan in kakšna koli objava strogo prepovedana ... Tudi na netu najdeš strani, kjer je to podrobno opisano, vpisano v lastnosti datoteke ... Pravna zaščita pač.
In če najdeš takšnega, ki je tvoje fotke objavil brez privolitve tebe, ima problem. Pravzaprav ga imata oba.
_________________ Nobody expects the Spanish Inquisition! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
urosm Stara baba

|
Objavljeno: Pon 21 Sep, 2009 23:59 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Boka, šlamparija  Seveda je karo.bi-jev link pravi naslov.
Preberi Majino zadnje vprašanje.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Boka Vedno tukaj

|
Objavljeno: Tor 22 Sep, 2009 0:01 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Pa še o umetninah - a ste opazili, da se avtorji s podpisom prilagajajo barvni podlagi, z velikostjo razpoložljivemu prostoru in s pozicijo umikajo bistvenim elementom slike?
Tako, da podpise nadebudnih, jako pomembnih in samovšečnih fotografov nikakor ne gre enačiti s tistimi podpisi.
In spet gobvorim o večini umetnikov, sploh tistih, ki so javno priznani in umetniki v pravem pomenu besede.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Boka Vedno tukaj

|
Objavljeno: Tor 22 Sep, 2009 0:23 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Dobro. Ne bral do konec.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
urosm Stara baba

|
Objavljeno: Tor 22 Sep, 2009 0:30 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Tisti, ki se učimo za umetnike, se učimo tudi podpisovat
Vaja dela mojstra. Mojster pa vajo.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
rado Šefe

Pridružen/-a: Apr 02, 2005 Prispevkov: 3215 Kraj: Hoče-Slivnica
|
Objavljeno: Tor 22 Sep, 2009 1:13 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Maja imaš prav vsak slikar se podpiše, vendar so tisti podpisi običajno zelo majhni in diskretni ne pa čez 10% slike in po možnosti še v zelo izstopajočih barvah.
Če je to estetsko pa naj vsak sam presodi prepovedano pa vsekakor ni.
_________________ Fotografiram, ker ne znam slikat. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
miha Starosta

Pridružen/-a: Mar 05, 2005 Prispevkov: 3909 Kraj: Maribor
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zlodej Starosta

Pridružen/-a: Oct 20, 2005 Prispevkov: 5291 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor 22 Sep, 2009 1:53 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Maja, pri fotografiranju ljudi imaš en hec ki se mu reče da lahko če ti kdo ne prepove.  Saj če to delaš od blizu vidi kaj počneš in lahko reče ne to delat. pa naj ne bi kazal osebe v slabi luči, pa če ni sam na sliki in je na javnem mestu se je kao odrekel pravici do zasebnosti. Potem so tu razlage kdaj lahko in v kakšni meri lahko pričakuje zasebnost na cesti. Po eni razlagi ne smeš nikogar fotografirat po drugi pa lahko če se ne buni. Po eni s podpisom RTV SLO lahko tudi če ne dovoli. Pa saj folk ni toliko munjen kot si večina fotografov misli. Sicer pa lahko vprašaš ampak trenutek je takrat že mimo in jaz recimo ne želim na fotografijah folka, ki se nastavlja.  Večina ljudi se ne buni, razne da začnejo v tebe buljit in pokvarijo zadevo.
Imaš pa hec ko se nekateri fotografi tudi tukaj sprašujejo ali je to dovoljeno in imajo pripombe potem pa gladko na določenem dogodku kot recimo Špasfest, Bogračijada in še kaj fotografirajo kogar ujamejo.  Sem že precej tudi otrok fotografiral pa so se mamice smejale in kvečjemu vprašale kje se da fotografijo dobiti. Ne skrivaj se in lepo s širokim kotom fotografiraj ljudi pa boš videla kakšne so reakcije. 
_________________ LP
Zlodej
"Življenje je niz snapshotov"
UJETI TRENUTKI |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lial Član

Pridružen/-a: Aug 06, 2009 Prispevkov: 120
|
Objavljeno: Tor 22 Sep, 2009 3:42 Naslov sporočila: Re: Podpisi na fotkah |
|
Glede podpisa: še najbolj primerno je podpis postaviti v okvir, kar lahko ob primerni izbiri okvirja celo doda vrednost prikazu fotke. Podpis direktno v fotografiji pa (po mojem mnenju) krepko pokvari vse skupaj.
Fotografiranje oseb: je že skoraj vse zapisano, kljub temu pa se včasih lahko tudi kaj 'dogaja' Imel sem primer odločne zahteve po brisanju posnetka in sem to brez debate tudi takoj storil. Verjetno je oseba, ki je to zahtevala že imela razlog za zahtevo in ker sem pristaš načela 'da se moja svoboda neha na mejah svobode drugega' sem brisal takoj in to tako, da se je to videlo.
Primer, ko mi je bilo z očmi povedano, da nekaj ni v redu, pa je tale:

Vendar je ostalo le pri pogledu, tako da ... pač nisem brisal.  pa saj verjetno ni zato grdo gledal, hja.
LP
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu You cannot attach files in this forum You cannot download files in this forum
|
|