TOTIFOTO > > Reviews | Tehnike obdelave | Avtomatizacija postopkov v PS - Image Processor
TOTIFOTO TOTIFOTO on facebook RSS feeds
Toggle Blocks .:: Domov :: Društvo :: Downloadi :: Forumi komune :: Foto galerija :: Moj račun ::.
Moje recenzije

Glavni meni

Odrenko
francimedved: Ok, hvala.
15.07.2014 15:11:21
Aleš: Sem eno premaknil v delavnico. Če eno izbrišem, pobriše tudi drugo!
15.07.2014 07:25:06
francimedved: kakšna ocena bi bila pa lahko dodana. Sem pomotoma dve sončnici gor dal, pa če bi lahko admin eno zbrisal, Hvala.
14.07.2014 22:16:31
Aleš: Začnite malo ocenjevati fotografije!
02.07.2014 09:40:36
Dino: Tudi meni se je dogajalo zaradi enakih številk posnetkov. To sem rešil tako, da pri prenosu s kartice fotografije poimenujem s "shot date" + zap. št.
27.06.2014 08:54:51
Aleš: Ja, upam da je ta prava. Very Happy
13.06.2014 08:01:18
Immortal: a zdj pa prikazuje ta pravo Smile
12.06.2014 22:06:46
Aleš: Žal trenutno nimamo človeka z znanjem, ki bi to znal popraviti. Gre pa verjetno zaradi poimenovanja datotek, ki jih nalagate in ne naslovov fotografij, sicer nisem čisto v to prepričan, vendar se je to tudi meni zgodilo in sta bili imeni datotek dveh različnih fotografij enaki. Immortal: če ti izbrišem samo eno fotografijo, se tudi druge ne bodo videle. Torej, če dovoliš, ti pobrišem vse in poskusi še enkrat naložiti.
12.06.2014 13:56:56
MilV: Da, žal
12.06.2014 13:01:28
Immortal: Ne vem zakaj mi nalaga čist neko drugo fotografijo,ki jo želim Sad ali je to zato,ker ima isto ime,kot je že objavljeno???
12.06.2014 12:18:33
Ostali kriki
Kričijo lahko samo registrirani uporabniki
Registriraj/Prijavi

Koledar

Razstave

Info o uporabnikih

Dobrodošli Anonimnež

Ime
Geslo
(Registracija)

Uporabniki:
Zadnji: vgosnak
Novi danes: 0
Novi včeraj: 0
Vsi: 1326

Prisotni:
Člani: 0
Obiskovalci: 76
Bots: 1
Osebje: 0
Prijavljeno osebje:

Noben član osebja ni prijavljen!

Spremeni izgled
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.


Avtomatizacija postopkov v PS - Image Processor
Ob koncu našega tečaja PhotoShop-a mi je nekdo dejal, da je škoda, ker nismo pokazali še avtomatizirane obdelave več fotografij. Obljubil sem mu, da bom pa zato na portalu kakšno o tem dodal. O akcijah je malo tu in malo tam že bilo govora, zato danes rajši o eni malce manj znani, a silno uporabni zadevi. Začne se kot v pravljici...
Nekoč je živel dr. Brown (ker to niti ni bilo tako davno, najbrž živi še danes). Bil je silno pameten (seveda, saj je ja dr.) in je spisal eno takšno malo priročno zadevo, ki jo je poimenoval

dr. Brown's Image Processor

Gre za dodatek, ki omogoča odpiranje več fotografij in shranjevanje le-teh v različnih formatih. Za nameček pa lahko vmes z njimi še kaj postori. Zgodilo se je nekako v letu Photoshop-ovem 6 ali 7 in se vleklo vse tja v CS leta. Zadeva je postajala bolj in bolj popularna in se končno v CS2 pojavila kot standardni del PhotoShopa (žal so umaknili tisti dr. Brown's iz naziva, ki je vsemu skupaj dodajal še en tak šarmanten pridih - enivej, funkcionalnost je ostala ista).

Image Processor najdeš v meniju File->Scripts->Image Processor.
Ko se odpre, je prva stvar določitev fotografij za obdelavo. (BTW, če delaš v Bridge-u, lahko s CTRL+klik označiš fotografije za obdelavo, izbereš Tools->Photoshop->Image Processor in odpre se Image Processor z že označenimi fotografijami za obdelavo. Cool... Very Happy)
Fotografije za obdelavo so sicer lahko bodisi mapa na disku, bodisi v PhotoShopu odprte fotografije (ali pa kot v prejšnjem stavku povedano, označene iz Bridgea - v tem primeru ni gumba Select Folder).



V drugem koraku določiš, ali bodo obdelane fotografije shranjene v isto mapo kot originali ali pa izbereš mapo za shranjevanje.
No, in v tretjem koraku se začne tapravi hec. Tukaj se lahko odločiš v kakšnem formatu (JPG, PSD, TIFF) ali več njih želiš shraniti fotografije, obenem pa lahko nastaviš še njih velikost in stopnjo stiskanja. Če torej odkljukaš Save as JPEG, Save as PSD in Save as TIFF, boš za vsak original dobil tri nove fotografije (JPG, PSD in TIFF). Z Resize to Fit in vnosom vrednosti za širino in višino, bo Image Processor tvojim fotografijam (novonastalim kopijam) spremenil velikost, da bodo ustrezale podanim vrednostim.
V četrtem razdelku lahko na vsaki kopiji izvedeš še določeno prej posneto akcijo (recimo kakšno ostrenje ali kakšen silno fancy efekt.... karkoli - bom naslednjič še o akcijah kakšno povedal), dodaš še Copyright info (ki se zapiše v Exif) in vključiš še barvni profil (priporočam odkljukanje slednjega v vsakem primeru, sploh pa, če bodo novo nastale kopije namenjene tiskanju).
Preostane še, da klikneš na Run, se udobno namestiš (kakšna pijača prav pride Very Happy) in počakaš, da PhotoShop opravi svoje.

Pa fajn procesiranje. Dr. Brown bo silno vesel... Very Happy

Naslov: Avtomatizacija postopkov v PS - Image Processor
Kategorija: Tehnike obdelave
Podkategorija: Digitalna obdelava
Avtor: Gumby
Dodana: June 2nd 2008
Prebrano: 9586 Times
ocena:Top of All
Opcije: Pošlji prijatelju Iztiskaj recenzijo

Avtomatizacija postopkov v PS - Image Processor
Napisal je rado objavljeno 2008-06-11 16:42:15
My Score: Top of All
Super bo treba sprobat

Avtomatizacija postopkov v PS - Image Processor
Napisal je Neo4hidak objavljeno 2008-06-10 16:23:12
My Score: Top of All
stvar je za mene osebno super uporabna, HVALA TI 100X Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile

Avtomatizacija postopkov v PS - Image Processor
Napisal je igi objavljeno 2008-06-05 18:45:23
My Score: Top of All
Jap..je enostavno in pomaga pri pretvorbi večje količine fotk iz originalne velikosti v primerno za WEb...npr 800 x 600.....zato jo tudi sam uporabljam, s tem, da uporabim še akcijo za ostrenje USM 50, 0.4,0 na pomanjšani fotki.
Akcije za barvno prilagoditev in kontraste...ipd, pa ne uporabljam, ker so fotke le preveč raznolike, da bi jih lahko metal v en koš. Vsekakor pa uporabna zadeva..bolj kot Batch....Dobro Gumby... Wink

Avtomatizacija postopkov v PS - Image Processor
Napisal je miha objavljeno 2008-06-02 23:30:31
My Score: Top of All
To pa je videti zanimivo enostavno. Ob priliki poskusim in javim rezultat.
Hvala Gumby


Klikni za napoved Maribor, Slovenija


Get Firefox!    Powered by CPG-Nuke    Valid CSS!    Syndicate our news feed    Valid XHTML 1.0!     JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic

Oznake in blagovne znamke uporabljene na tej strani so last njihovih lastnikov. Portal TOTIFOTO ni odgovoren za komentarje uporabnikov, saj so njihovo lastništvo. Fotografije in prispevki so last avtorjev in jih brez njihovega dovoljenja ni dovoljeno kopirati ali kako drugače uporabiti.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy