TOTIFOTO > > Reviews | Splošno | Barve in fotografija
TOTIFOTO TOTIFOTO on facebook RSS feeds
Toggle Blocks .:: Domov :: Društvo :: Downloadi :: Forumi komune :: Foto galerija :: Moj račun ::.
Moje recenzije

Glavni meni

Odrenko
Zlodej: Spet zmutilo z imeni.Smile
14.04.2016 22:51:08
Zlodej: Gre kdo z avtom na miss borilnih veščin danes?
09.04.2016 16:20:52
Zlodej: Jutri bi jaz vzel kalibrator
30.03.2016 20:40:05
Aleš: Dajte naložiti kaj fotk, da bomo lahko glasovali!
27.03.2016 16:56:50
MilV: Aleš, meni je vseeno Very Happy veliki večini pa verjetno ne
21.02.2016 19:12:54
Aleš: Oprosti MilV, poppljuvali sem misli v dobrem pomenu besede, lahko tudi prevedeš v konstruktivni kritiko.
18.02.2016 21:43:35
MilV: Veliko takih in drugačnih komentarjev je že bilo (prav tako ocen), so pa eni bolj občutljivi nanje. Kar se tiče objav, jaz sem svoj čas fotke prav zaradi »protesta« glede na nerealne ocene nalagal samo v delavnico, zdaj jih samo še pod reportažne, ker sodim, da to ni galerija. In kot pravi Zlodej: »Problem je da je to lahko vse res ampak s takim komentarjem prestrašimo morebitne bodoče člane in jim priskutimo naš portal«. Se strinjam, posebej še, ko prebereš »da jih bomo popljuvali«, v orig. seveda brez navednic. Dodaj k temu še nerealne ocene in je jasno zakaj ni fotk, čeprav je menda 1000+ prijavljenih na portalu.
18.02.2016 19:40:07
Zlodej: Very Happy
17.02.2016 16:49:44
wedi: Slana in sneg oboje je belo, a je med njima velika razlika.
16.02.2016 11:53:20
Zlodej: He he, ja saj to pomeni " škodiš ugledu kamere in sebe". Very Happy
15.02.2016 12:30:50
Ostali kriki
Kričijo lahko samo registrirani uporabniki
Registriraj/Prijavi

Koledar

Razstave

Info o uporabnikih

Dobrodošli Anonimnež

Ime
Geslo
(Registracija)

Uporabniki:
Zadnji: asc76
Novi danes: 0
Novi včeraj: 0
Vsi: 1350

Prisotni:
Člani: 0
Obiskovalci: 2
Bots: 1
Osebje: 0
Prijavljeno osebje:

Noben član osebja ni prijavljen!

Spremeni izgled
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.


Barve in fotografija
Barvna ali ČB fotografija?
To je velikokrat dilema vseh fotografov. Kdaj katera? 100% pravila ni!

ČB fotografija se načeloma uporablja tam, kje je zaželjena večja izraznost na strani gledalca. To pomeni, da izdelek v ČB tehniki dopušča gledalcu večjo kreativnost; barve, odtenke si vsak lahko zamišlja po svoje, vsak si po svojih miselnih vzorcih "priredi" fotografijo tako, da je njemu najbolj všečna.
S tem pa ne pomeni, da je ČB fotografija "lahka", nasprotno - "težja", saj mora z izraznostjo nadomestiti vplive barv in njihovih učinkov in "ujeti" miselne vzorce široke populacije, ki opazuje določeno fotografijo.

Kaj pa barvna fotografija?
Ta je bistveno bolj definirana! Gledalcu ne pušča veliko možnosti lastne interpretacije, saj so barve tiste, ki "govorijo" in definirajo sporočilo.
Zato pa je pomembno, kaj določene barve pomenijo, kakšno sporočilo prinašajo. Pomembno je, kakšna je zastopanost določene barve in s tem zastopanost določenega sporočila. Tega sporočila pa ne beremo v smislu, ki bo prikazan, ampak ga občutimo kot skupek emociji ob gledanju barvne fotografije.

Kaj sporočajo posamezne barve - tiste, ki so zastopane v največji meri:

RDEČA
-Krepi moč izdelka
-Deluje simulativno
-Gledalca napolni z energijo

ZELENA
- Deluje uravnoteženo
- Deluje usklajevalno
- Deluje sproščujoče - pomirja

MODRA
-Krepi koncentracijo
-Deluje zaupljivo
-Ponazarja bistrost, jasnost
-Deluje samozavestno

RUMENA
- Barva sonca, ponazarja svetlobo
- Izdelek navdaja z veseljem, smehom
- Izraža modrost, razum, logiko


Vse to so samo dodatatki, ki posamezno fotografijo "ojačajo" v pravih kombinacijah ali pa slabijo. Izraz "saj je vredu, a nekaj me moti" je tipičen primer tega.


Seveda pa je osnova vsake fotografije motiv, a tega tu ne obravnavam. Barve so samo dodatek k jačanju ali slabljenju motiva.

Naslov: Barve in fotografija
Kategorija: Splošno
Podkategorija: Fotografija
Avtor: miha
Dodana: November 5th 2009
Prebrano: 3136 Times
ocena:Top of All
Opcije: Pošlji prijatelju Iztiskaj recenzijo

Barve in fotografija
Napisal je Zlodej objavljeno 2009-11-09 09:32:26
My Score: Top of All
Dobro napisano. Bi rekel še nekaj na račun čb fotografije in sicer da zaradi pomanjkanja barv opaziš strukture in oblike ki pri barvah ne bi prišle do izraza ali pa bi se skrile zaradi majhnega barvnega kontrasta. Vsekakor pa je oboje zanimivo. Smile


Klikni za napoved Maribor, Slovenija


Get Firefox!    Powered by CPG-Nuke    Valid CSS!    Syndicate our news feed    Valid XHTML 1.0!     JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic

Oznake in blagovne znamke uporabljene na tej strani so last njihovih lastnikov. Portal TOTIFOTO ni odgovoren za komentarje uporabnikov, saj so njihovo lastništvo. Fotografije in prispevki so last avtorjev in jih brez njihovega dovoljenja ni dovoljeno kopirati ali kako drugače uporabiti.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy