TOTIFOTO > > Reviews | Splošno | Barve in fotografija
TOTIFOTO TOTIFOTO on facebook RSS feeds
Toggle Blocks .:: Domov :: Društvo :: Downloadi :: Forumi komune :: Foto galerija :: Moj račun ::.
Moje recenzije

Glavni meni

Odrenko
Zlodej: Aleš v vsakem primeru vse najboljše in da gre od tukaj napej vse samo v dobro smer. Wink
03.07.2015 21:31:41
wedi: Čestitam ti k tvoji drži!
02.07.2015 20:03:15
Aleš: Hvala fantje. Sem danes prišel domov. Sem pa srečnež, imam še en rojstni dan!
02.07.2015 19:37:41
Zlodej: Bojda danes odhaja v domačo nego. Bo sedaj več dostopen preko interneta. Smile
01.07.2015 09:53:19
Mari: Alešu čimprejšnje okrevanje in da se kmalu spet vidimo...
28.06.2015 18:42:49
wedi: To pa je zelo neugodno.
25.06.2015 22:17:04
Zlodej: Počena žilica v možganih...
25.06.2015 21:07:49
wedi: Kakšen je razlog za intenzivno nego?
24.06.2015 10:21:16
FotoFrik: Ja Aleš na srečo že pripravlja reportažo z intenzivnega odelka bolnice, pri tem mu je s fotoaparatom pomagal Zlodej Smile
23.06.2015 23:30:56
Zlodej: Aleš vas vse pozdravlja. Wink
22.06.2015 14:42:55
Ostali kriki
Kričijo lahko samo registrirani uporabniki
Registriraj/Prijavi

Koledar

Razstave

Info o uporabnikih

Dobrodošli Anonimnež

Ime
Geslo
(Registracija)

Uporabniki:
Zadnji: vid007
Novi danes: 0
Novi včeraj: 0
Vsi: 1338

Prisotni:
Člani: 0
Obiskovalci: 15
Bots: 1
Osebje: 0
Prijavljeno osebje:

Noben član osebja ni prijavljen!

Spremeni izgled
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.


Barve in fotografija
Barvna ali ČB fotografija?
To je velikokrat dilema vseh fotografov. Kdaj katera? 100% pravila ni!

ČB fotografija se načeloma uporablja tam, kje je zaželjena večja izraznost na strani gledalca. To pomeni, da izdelek v ČB tehniki dopušča gledalcu večjo kreativnost; barve, odtenke si vsak lahko zamišlja po svoje, vsak si po svojih miselnih vzorcih "priredi" fotografijo tako, da je njemu najbolj všečna.
S tem pa ne pomeni, da je ČB fotografija "lahka", nasprotno - "težja", saj mora z izraznostjo nadomestiti vplive barv in njihovih učinkov in "ujeti" miselne vzorce široke populacije, ki opazuje določeno fotografijo.

Kaj pa barvna fotografija?
Ta je bistveno bolj definirana! Gledalcu ne pušča veliko možnosti lastne interpretacije, saj so barve tiste, ki "govorijo" in definirajo sporočilo.
Zato pa je pomembno, kaj določene barve pomenijo, kakšno sporočilo prinašajo. Pomembno je, kakšna je zastopanost določene barve in s tem zastopanost določenega sporočila. Tega sporočila pa ne beremo v smislu, ki bo prikazan, ampak ga občutimo kot skupek emociji ob gledanju barvne fotografije.

Kaj sporočajo posamezne barve - tiste, ki so zastopane v največji meri:

RDEČA
-Krepi moč izdelka
-Deluje simulativno
-Gledalca napolni z energijo

ZELENA
- Deluje uravnoteženo
- Deluje usklajevalno
- Deluje sproščujoče - pomirja

MODRA
-Krepi koncentracijo
-Deluje zaupljivo
-Ponazarja bistrost, jasnost
-Deluje samozavestno

RUMENA
- Barva sonca, ponazarja svetlobo
- Izdelek navdaja z veseljem, smehom
- Izraža modrost, razum, logiko


Vse to so samo dodatatki, ki posamezno fotografijo "ojačajo" v pravih kombinacijah ali pa slabijo. Izraz "saj je vredu, a nekaj me moti" je tipičen primer tega.


Seveda pa je osnova vsake fotografije motiv, a tega tu ne obravnavam. Barve so samo dodatek k jačanju ali slabljenju motiva.

Naslov: Barve in fotografija
Kategorija: Splošno
Podkategorija: Fotografija
Avtor: miha
Dodana: November 5th 2009
Prebrano: 2896 Times
ocena:Top of All
Opcije: Pošlji prijatelju Iztiskaj recenzijo

Barve in fotografija
Napisal je Zlodej objavljeno 2009-11-09 09:32:26
My Score: Top of All
Dobro napisano. Bi rekel še nekaj na račun čb fotografije in sicer da zaradi pomanjkanja barv opaziš strukture in oblike ki pri barvah ne bi prišle do izraza ali pa bi se skrile zaradi majhnega barvnega kontrasta. Vsekakor pa je oboje zanimivo. Smile


Klikni za napoved Maribor, Slovenija


Get Firefox!    Powered by CPG-Nuke    Valid CSS!    Syndicate our news feed    Valid XHTML 1.0!     JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic

Oznake in blagovne znamke uporabljene na tej strani so last njihovih lastnikov. Portal TOTIFOTO ni odgovoren za komentarje uporabnikov, saj so njihovo lastništvo. Fotografije in prispevki so last avtorjev in jih brez njihovega dovoljenja ni dovoljeno kopirati ali kako drugače uporabiti.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy