TOTIFOTO > > Reviews | Splošno | Barve in fotografija
TOTIFOTO TOTIFOTO on facebook RSS feeds
Toggle Blocks .:: Domov :: Društvo :: Downloadi :: Forumi komune :: Foto galerija :: Moj račun ::.
Moje recenzije

Glavni meni

Odrenko
wedi: Če ima kdo danes čas pa naj ob 9,00 pride v Bresternico. v Bresternico pride novinarska ekipa da zabeleži delovanje bresterniških društev. Pridite, da nas bolje spoznajo!
24.04.2015 06:47:46
Aleš: vse barvne lahko naložiš.
15.04.2015 09:12:59
francimedved: A se sedaj samo črnobele lahko gor dajejo' lep pozdrav.
13.04.2015 21:20:35
fotodavid: Prav. Hvala FotoFrik Smile
21.02.2015 22:12:40
FotoFrik: David, bom poiskusil kakšno tvojo sliko v drug album prestaviti pa čez kakšnih 5 minut ponovno poiskusi kaj naložiti..
21.02.2015 22:09:46
fotodavid: FotoFrik, hvala. Ampak tudi če poskusim zdaj dati v "narava" -"pokrajine&q uot;, mi napiše isto Sad...?
21.02.2015 22:06:28
FotoFrik: David ti vedno nalagaš v osebno galerijo ki pa je administrativno omejena, če boš naložil fotografije pod teme ljudje, pokrajina itd. ne bo problema, in seveda fotografije bodo vidne da so tvoje, torej kdorkoli bo kliknil na tvoj nikname, bo lahko videl vse tvoje fotografije kjub temu da bodo v albumih po temah Smile
21.02.2015 21:34:15
fotodavid: Kako sprostiti prostor?
20.02.2015 22:30:04
fotodavid: Pri nalaganju fotografije mi napiše "Disk je poln Na razpolago imate 5120K, vaše slike pa trenutno zasedajo 4969K, če bi dodali še to sliko, bi prekoračili prostor na disku."
20.02.2015 22:29:48
wedi: O! Hvala!
09.02.2015 17:15:45
Ostali kriki
Kričijo lahko samo registrirani uporabniki
Registriraj/Prijavi

Koledar

Razstave

Info o uporabnikih

Dobrodošli Anonimnež

Ime
Geslo
(Registracija)

Uporabniki:
Zadnji: vid007
Novi danes: 0
Novi včeraj: 0
Vsi: 1338

Prisotni:
Člani: 0
Obiskovalci: 29
Bots: 1
Osebje: 0
Prijavljeno osebje:

Noben član osebja ni prijavljen!

Spremeni izgled
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.


Barve in fotografija
Barvna ali ČB fotografija?
To je velikokrat dilema vseh fotografov. Kdaj katera? 100% pravila ni!

ČB fotografija se načeloma uporablja tam, kje je zaželjena večja izraznost na strani gledalca. To pomeni, da izdelek v ČB tehniki dopušča gledalcu večjo kreativnost; barve, odtenke si vsak lahko zamišlja po svoje, vsak si po svojih miselnih vzorcih "priredi" fotografijo tako, da je njemu najbolj všečna.
S tem pa ne pomeni, da je ČB fotografija "lahka", nasprotno - "težja", saj mora z izraznostjo nadomestiti vplive barv in njihovih učinkov in "ujeti" miselne vzorce široke populacije, ki opazuje določeno fotografijo.

Kaj pa barvna fotografija?
Ta je bistveno bolj definirana! Gledalcu ne pušča veliko možnosti lastne interpretacije, saj so barve tiste, ki "govorijo" in definirajo sporočilo.
Zato pa je pomembno, kaj določene barve pomenijo, kakšno sporočilo prinašajo. Pomembno je, kakšna je zastopanost določene barve in s tem zastopanost določenega sporočila. Tega sporočila pa ne beremo v smislu, ki bo prikazan, ampak ga občutimo kot skupek emociji ob gledanju barvne fotografije.

Kaj sporočajo posamezne barve - tiste, ki so zastopane v največji meri:

RDEČA
-Krepi moč izdelka
-Deluje simulativno
-Gledalca napolni z energijo

ZELENA
- Deluje uravnoteženo
- Deluje usklajevalno
- Deluje sproščujoče - pomirja

MODRA
-Krepi koncentracijo
-Deluje zaupljivo
-Ponazarja bistrost, jasnost
-Deluje samozavestno

RUMENA
- Barva sonca, ponazarja svetlobo
- Izdelek navdaja z veseljem, smehom
- Izraža modrost, razum, logiko


Vse to so samo dodatatki, ki posamezno fotografijo "ojačajo" v pravih kombinacijah ali pa slabijo. Izraz "saj je vredu, a nekaj me moti" je tipičen primer tega.


Seveda pa je osnova vsake fotografije motiv, a tega tu ne obravnavam. Barve so samo dodatek k jačanju ali slabljenju motiva.

Naslov: Barve in fotografija
Kategorija: Splošno
Podkategorija: Fotografija
Avtor: miha
Dodana: November 5th 2009
Prebrano: 2873 Times
ocena:Top of All
Opcije: Pošlji prijatelju Iztiskaj recenzijo

Barve in fotografija
Napisal je Zlodej objavljeno 2009-11-09 09:32:26
My Score: Top of All
Dobro napisano. Bi rekel še nekaj na račun čb fotografije in sicer da zaradi pomanjkanja barv opaziš strukture in oblike ki pri barvah ne bi prišle do izraza ali pa bi se skrile zaradi majhnega barvnega kontrasta. Vsekakor pa je oboje zanimivo. Smile


Klikni za napoved Maribor, Slovenija


Get Firefox!    Powered by CPG-Nuke    Valid CSS!    Syndicate our news feed    Valid XHTML 1.0!     JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic

Oznake in blagovne znamke uporabljene na tej strani so last njihovih lastnikov. Portal TOTIFOTO ni odgovoren za komentarje uporabnikov, saj so njihovo lastništvo. Fotografije in prispevki so last avtorjev in jih brez njihovega dovoljenja ni dovoljeno kopirati ali kako drugače uporabiti.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy