TOTIFOTO > > Reviews | Splošno | Barve in fotografija
TOTIFOTO TOTIFOTO on facebook RSS feeds
Toggle Blocks .:: Domov :: Društvo :: Downloadi :: Forumi komune :: Foto galerija :: Moj račun ::.
Moje recenzije

Glavni meni

Odrenko
wedi: Zdenko, polji mi kakšen izbirni datum, da reverim možnost izvedbe fotkanja.
05.07.2017 08:35:57
Zlodej: Hvala za info. Wink
23.06.2017 13:09:36
wedi: Enourne luknje ti nič ne koristijo. Razni programi izvajanj v studiu se zaključujejo z začetkom počitnic. Zato malo počakaj in se gneča v studiu zbistri.
23.06.2017 12:18:54
Zlodej: Hja ne vem ker moram tudi sam vedeti v naprej vsaj par dni...tako konec tega pa drug teden recimo...
21.06.2017 14:30:20
wedi: Kateri dan imaš v mislih?
20.06.2017 09:11:23
Zlodej: Ej Wedi, kaj je ta teden pa naslednji kaj prosto za fotkanje v studiu popoldne?
19.06.2017 15:08:33
Zlodej: Aha, no, samo da vemo kaj je narobe. Smile
19.06.2017 15:07:53
wedi: Odhod avtobusa za ogled koncertne prireditve na Gaju je ob 17,25 in ob 18. uri. Prevoz se plača 2€ na avtobusu v eno smer. Predplačane vozovnice se dobijo na KS in pri frizerju po 0,8€.
15.06.2017 09:32:48
wedi: Sem analiziral svoje početje in ugotovil, da je bila napaka na moji strani. Sliko sem naložil na svoj krajevni sajt. Ob tem se ustvari album, jaz pa sem kopiral naslov albuma namesto naslov fotke.
11.06.2017 10:50:25
Zlodej: Hmmm, moralo bi. To v glavnem dela. Edino je tam treba še napisati prave širine slike pa neke hece če želiš da je urejeno kak treba če je besedilo zraven. Če mi daš link od fotke bom probal naložit pa da vidimo. Wink
11.06.2017 08:02:30
Ostali kriki
Kričijo lahko samo registrirani uporabniki
Registriraj/Prijavi

Koledar

Razstave

Info o uporabnikih

Dobrodošli Anonimnež

Ime
Geslo
(Registracija)

Uporabniki:
Zadnji: marko85
Novi danes: 0
Novi včeraj: 0
Vsi: 1356

Prisotni:
Člani: 0
Obiskovalci: 30
Bots: 1
Osebje: 0
Prijavljeno osebje:

Noben član osebja ni prijavljen!

Spremeni izgled
Each user can view the site with a different theme.
Themes marked with a * also change the forum look.


Barve in fotografija
Barvna ali ČB fotografija?
To je velikokrat dilema vseh fotografov. Kdaj katera? 100% pravila ni!

ČB fotografija se načeloma uporablja tam, kje je zaželjena večja izraznost na strani gledalca. To pomeni, da izdelek v ČB tehniki dopušča gledalcu večjo kreativnost; barve, odtenke si vsak lahko zamišlja po svoje, vsak si po svojih miselnih vzorcih "priredi" fotografijo tako, da je njemu najbolj všečna.
S tem pa ne pomeni, da je ČB fotografija "lahka", nasprotno - "težja", saj mora z izraznostjo nadomestiti vplive barv in njihovih učinkov in "ujeti" miselne vzorce široke populacije, ki opazuje določeno fotografijo.

Kaj pa barvna fotografija?
Ta je bistveno bolj definirana! Gledalcu ne pušča veliko možnosti lastne interpretacije, saj so barve tiste, ki "govorijo" in definirajo sporočilo.
Zato pa je pomembno, kaj določene barve pomenijo, kakšno sporočilo prinašajo. Pomembno je, kakšna je zastopanost določene barve in s tem zastopanost določenega sporočila. Tega sporočila pa ne beremo v smislu, ki bo prikazan, ampak ga občutimo kot skupek emociji ob gledanju barvne fotografije.

Kaj sporočajo posamezne barve - tiste, ki so zastopane v največji meri:

RDEČA
-Krepi moč izdelka
-Deluje simulativno
-Gledalca napolni z energijo

ZELENA
- Deluje uravnoteženo
- Deluje usklajevalno
- Deluje sproščujoče - pomirja

MODRA
-Krepi koncentracijo
-Deluje zaupljivo
-Ponazarja bistrost, jasnost
-Deluje samozavestno

RUMENA
- Barva sonca, ponazarja svetlobo
- Izdelek navdaja z veseljem, smehom
- Izraža modrost, razum, logiko


Vse to so samo dodatatki, ki posamezno fotografijo "ojačajo" v pravih kombinacijah ali pa slabijo. Izraz "saj je vredu, a nekaj me moti" je tipičen primer tega.


Seveda pa je osnova vsake fotografije motiv, a tega tu ne obravnavam. Barve so samo dodatek k jačanju ali slabljenju motiva.

Naslov: Barve in fotografija
Kategorija: Splošno
Podkategorija: Fotografija
Avtor: miha
Dodana: November 5th 2009
Prebrano: 3948 Times
ocena:Top of All
Opcije: Pošlji prijatelju Iztiskaj recenzijo

Barve in fotografija
Napisal je Zlodej objavljeno 2009-11-09 09:32:26
My Score: Top of All
Dobro napisano. Bi rekel še nekaj na račun čb fotografije in sicer da zaradi pomanjkanja barv opaziš strukture in oblike ki pri barvah ne bi prišle do izraza ali pa bi se skrile zaradi majhnega barvnega kontrasta. Vsekakor pa je oboje zanimivo. Smile


Klikni za napoved Maribor, Slovenija


Get Firefox!    Powered by CPG-Nuke    Valid CSS!    Syndicate our news feed    Valid XHTML 1.0!     JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic

Oznake in blagovne znamke uporabljene na tej strani so last njihovih lastnikov. Portal TOTIFOTO ni odgovoren za komentarje uporabnikov, saj so njihovo lastništvo. Fotografije in prispevki so last avtorjev in jih brez njihovega dovoljenja ni dovoljeno kopirati ali kako drugače uporabiti.
Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy